Izbira sestoji iz izbire imena domene in domenske končnice

Ste že kdaj registrirali svojo domeno? Potem najbrž že veste, da je izbira imena vse prej kot lahka. Še posebej, če želimo registrirati s končnico .com, lahko hitro naletimo na že registrirano domeno. No, pa pojdimo kar lepo po vrsti.

Pri izbiri domene moramo izbrati dva elementa domene – ime in domensko končnico.

Izbira imena domene

Izbira imena domenePri izbiri imena domene najpogosteje naletimo na težavo, da so že skoraj vsa dobra imena domen registrirana. Denimo, da se ukvarjamo s prevajanjem. Želimo torej registrirati domeno prevajanje.si, vendar opazimo, da je že zasedena. Nato si rečemo: »No, bom pa registriral prevajanje.com, prevajanje.net ali v najslabšem primeru prevajanje.eu.« Hja, zopet naletimo na enako težavo, saj vse namreč prav vse domene že registrirane. Kaj pa sedaj?


Prav gotovo obstaja rešitev, ki se nam bo dopadla. Ostanimo kar pri prejšnjem primeru. Denimo, da imamo odprt s.p. in se torej ukvarjamo s prevajalstvom. Ja, tudi prevajalstvo.si in domene z enakim imenom ter drugimi končnicami so že zasedene. Zopet smo ostali praznih rok, vendar še vedno ni za obupati. Zagotovo ima naše podjetje neko izmišljeno, tako imenovano fantazijsko ime, ki ga lahko uporabimo za ime domene. Če pa ga pri ustanovitvi s.p.-ja še nismo izbrali, toliko bolje, saj ga lahko tudi naknadno. Imenujemo se lahko Prevajalko. In glej glej, domene prevajalko.si, prevajalko.com in prevajalko.net so vse proste. Kar je pri tem zelo dobro, pa je tudi to, da bomo lahko precej bolje delali na promocije svoje blagovne znamke oziroma podjetja. V primeru registracije prevajanje.si gre namreč za splošen izraz, ki ni ravno primeren za grajenje na blagovni znamki.

Izbira končnice domene

Tukaj bom zadevo razložil precej hitreje, saj ni kaj dosti za pametovati. Obstajajo namreč zelo preprosta pravila.

Končnica domene1. Če bomo s spletno stranjo želeli osvojiti trg v Sloveniji, bomo izbrali končnico .si. Prav tako bosta solidni izbiri .com in .net.

2. Če pa bomo želeli osvojiti globalni trg, bomo izbrali končnico domene .com. V primeru, da je ta že zasedena (kar se dogaja zelo pogosto!), bo primerna izbira domenske končnice .net. Kakšne druge pa niti ne pridejo v poštev.

3. Če ciljamo na točno določen trg v tujini, izberemo končnico tistega trga. Denimo, da želimo prodajati v Nemčijo – v tem primeru bomo izbrali končnico .de. Pri prodaji v Avstrijo pa bomo izbrali končnico .at.

4. Če želimo osvojiti trg v Evropi, je relativno dobra izbira tudi končnica domene .eu.

5. In pa še zadnji nasvet; če bo naš projekt resen in z njim mislimo služiti na dolgi rok, registriramo več domenskih končnic, predvsem pa s tem mislimo .com, .net in v primeru ciljanja na Slovenijo seveda tudi .si.

Make a Free Website with Yola.