Registracija domene, podaljšanje domene, prenos domene

Ker sem z brezplačno stranjo na yola.com omejen le na tri strani, bom registracijo, podaljšanje in prenos domene predstavil na eni strani. Sicer pa so vse tri storitve med seboj zelo povezane, tako da sploh ne vidim nobenega problema. Vmes pa vam bom še zaupal, pri katerem ponudniku domene registriram sam, saj gre za daleč najcenejšega ponudnika v Sloveniji, pohvale vredna pa je tudi njihova podpora. Ja, priznam, tudi jaz sem jo že potreboval… Sicer ne pri postopku registracije domene, temveč v povezavi s spletnim gostovanjem. No, pa pustimo zdaj to.

Registracija domene

Z registracijo domene pridemo do svoje lastne domene. Postopek registracije opravi eden izmed registrarjev, vi pa morate registrarja le poiskati in podati zahteveh za registracijo. Kako torej proces poteka? Najprej poiščete registrarja, najbolje kar preko iskalnika Google, iskalna poizvedba pa naj bo 'registracija domene'. Google vam bo prikazal cel spisek slovenskih registrarjev, vi pa jih nekoliko preglejte in se za enega odločite. Pri tem bo najbolje, da upoštevate le ceno. Če vprašate mene, vam priporočam naslov https://www.neo-serv.net/domene/domene.php - gre pa za ponudnika Neo-Serv, ki ima najbolj ugodno ponudbo v Sloveniji. Ne le za .si domene, temveč tudi za ostale domenske končnice. Je pa res, da se domene .com ali .net, ki sta zelo priljubljeni, verjetno bolj splača registrirati pri tujem registrarju, in sicer vam lahko priporočim Namecheap.com.

Postopek registracije je enostaven in vam ne bo vzel veliko časa. V okvirček na strani ponudnika boste morali vpisati ime domene ter izbrati vrhnjo domeno (domensko končnico), nato boste izbiro potrdili in vpisali svoje podatke. Na elektronski naslov boste prejeli račun, ki ga lahko poravnate kar preko elektronskega bančništva ali Paypala. Nekateri registrarji omogočajo celo plačilo z BitCoini.

Podaljšanje domene

Če svoje domene ne boste podaljšali pred njenim potekom, se prav lahko zgodi, da se boste od nje lahko le še poslovili. Domeno lahko registrirate za obdobje od enega do petih let. Večina najprej zakupi domeno le za eno leto, saj je težko predvideti, ali bo projekt uspešen ali ne, s tem pa tudi smiselnost podaljšanja domene po preteku enega leta. Podaljšanje domene sicer lahko izvedete že 6 mesecev pred njenim potekom, toda zaenkrat še nisem slišal za primer, da bi nekdo dejansko tako zgodaj podaljšal domeno. Običajno se jo podaljša tik pred njenim potekom. Registrar, pri katerem imate registrirano domeno, vas bo en mesec pred potekom po elektronski pošti obvestil, katera domena je blizu poteka. Najbolje, da se kar takoj spravite v akcijo in domeno podaljšate. Verjetno pa boste tudi 14 dni in 1 teden pred potekom dobili še po eno elektronsko obvestilo. Nikar ne mislite, da je za podaljšanje domene odgovoren registrar – odgovorni ste sami.

Če domene ne boste podaljšali dovolj zgodaj, bo prešla v karanteno. Tu pa je situacijo povsem odvisna od domenske končnice in od samega registrarja ter tudi od vrhnjega registrarja. Pri nekaterih bo domena v karanteni 1 mesec (to npr. velja za končnico .si), pri nekaterih 2 meseca… Pri nekaterih jo boste lahko iz karantene obudili po 'običajni' ceni, drugje boste za obuditev domene morali plačati 100 ali 200 €. Nekega splošnega pravila ni, vsekakor pa je glavni nasvet, da domeno raje podaljšajte v roku!

Prenos domene

Če s trenutnim registrarjem niste zadovoljni, lahko opravite prenos domene. Pravzaprav za sam prenos obstajajo tudi drugi razlogi. Največkrat se ljudje za prenos domene odločijo na podlagi cenovnih razlik, saj vsak registrar za registracijo domene postavi svojo ceno. Razlog za prenos je lahko tudi ta, da želimo imeti vse domene na enem mestu. Ali pa je nadzorna plošča oziroma vmesnik za upravljanje z domenami pri drugem registrarju uporabniku bolj prijazen, je pa res, da se zaradi tega razloga prav veliko prenosov verjetno ne zgodi.

Tudi proces prenosa domene zavisi od domenske končnice. Mimogrede, tukaj si lahko preberete dober članek, kako izbrati domensko končnico. Če pogledamo primer za .si domene, najprej novega registrarja obvestimo o želji, da bi prav on postal naš novi registrar. On nato sproži zahtevo za zamenjavo registrarja za določeno domeno. Od tu dalje pa sta možna dva scenarija. Prenos domene lahko poteka z geslom (EPP koda), kar pomeni, da mi najprej pri starem registrarju določimo kodo, ki jo nato sporočimo novemu registrarju. Drug scenarij pa je, da na elektronski naslov prejmemo potrditveno kodo, ki jo torej potrdimo, nato pa sistem prenos domene izvede samodejno. V obeh primerih je potrebno poudariti, da EPP kodo ali potrditveno kodo lahko prejmemo le na tisti elektronski naslov, ki smo ga vnesli pri registraciji domene. In kaj, če tega naslova nimamo več? Najprej moramo o tem obvestiti starega registrarja, da vrhnjemu registrarju (Arnesu) odda zahtevek po spremembi emaila. To pa tudi pomeni, da se bo prenos domene nekoliko zavlekel.
Make a Free Website with Yola.